Huset

Les Cazottes betyder ’de små huse’, efter det catalanske ord caza, som betyder hus. Når man taler med lokalbefolkningen, hvoraf de fleste taler catalansk og derfor har en kraftig indflydelse fra dette sprog også i deres franske, kan man høre dem bruge ordet cazotte om et lille udhus, som fx dem der ligger på vores grund. Den lille bebyggelse fra 1700-tallet (en såkaldt “hameau”) består af bare 15-20 huse (alt efter hvordan man tæller…), men ligger blot 2 km fra landsbyen Saint-Laurent-de-Cerdans, som byder på alle nødvendige indkøbsmuligheder og faciliteter.

 

Det gamle hus i Les Cazottes

Huset er bygget i 1771, omtrent samtidig med nabohusene nederst i den lille landsby. I 1816 er der så bygget til, nemlig den del af huset, som indeholder toilet og bryggers. Huset er opført i regionens traditionelle stil med tykke kampestensmure og små vinduer – to ting som tilsammen tjener til at holde huset køligt i de varme måneder fra april til oktober. Huset er særdeles velholdt og har været løbende istandsat gennem årene. Den seneste større renovering fandt sted i 2000, hvor der blev lagt nyt tag og hvor den udvendige mur blev pudset op, og det har gennemgået en omfattende, indvendig istandsættelse i foråret 2005, blandt andet med nye møbler og hvidevarer. Brusenichen er moderniseret i foråret 2006.

Huset har været i den samme families eje siden 1880’erne, og vi overtog det fra et medlem af familiens fjerde generation (det er hans bedstefar, Isidro Quintane på billedet herover, taget ca. 1914). Flere andre af husene i Les Cazottes er ligeledes familiehuse gennem mange generationer, og taler man lidt fransk kan man få mange og interessante historier, når man møder beboerne.

Les Cazottes hører som sagt til landsbyen og kommunen Saint-Laurent-de-Cerdans, som ligger bare 2 km eller 25 minutters spadseretur fra huset (eller 3 minutter i bil), og der er offentlig gadebelysning, kloakering, afhentning af affald to gange om ugen, samt snerydning om vinteren – de få dage om året, hvor det sner.