Hvad kan man opleve?

Tech-dalen og hele regionen Pyrenées-Orientales er rig på alle slags oplevelser og rummer uanede muligheder for ture, aktiviteter, kunstneriske og kulturelle oplevelser - for slet ikke at nævne det kulinariske: maden, osten og vinen!

Det catalanske køkken

Kogekunsten i Roussillon kombinerer det bedste af to verdener: den velkendte franske gastronomi og det krydrede, farverige catalanske køkken. Olivenolie, hvidløg, krydderurter præger den catalanske mad, der ofte er farverig og mættet af smagsnuancer. Men også mere overraskende krydderier som kanel, kardemomme, stjerneanis og safran anes ofte på tungen og afslører cataloniens historie som en nation af søfarende og handelsfolk, og den tætte kontakt til Spanien og dermed det arabiske køkken.

Råvarerne er oftest lokalt dyrket og altid friske. De lokale produkter viser sig i retterne som vildsvin, kastanjer, svampe, gede- og fåreost fra bjergene, lam fra marsken; eller fra kysten i form af østers, muslinger, sardiner, violette søpindsvin og et utal af fisk. Paëlla’en er ligeså catalansk som spansk og serveres mange steder, og det lokale charcuteri (tørret skinke, mange slags pølser og patéer) står på alle spisekort. For den søde tand er både Crème Catalane og Panellets (kager med mandler og honning) lokale must-eats!

Vinen

Førhen var Languedoc-Roussillon synonymt med dårlig bællevin i papkarton til en tier. Men dét er fortid! Fra slutningen af 1970erne er der blevet investeret kraftigt i en forbedring af kvaliteten, og i dag finder man i Roussillon en lang række decideret fremragende vine. De officelle betegnelser er Côtes du Roussillon eller Côtes du Roussillon Villages (der regnes for de bedste af vinene) og Collioure, men man ser også i stigende grad udtrykket Côte Catalanes på etiketterne. Vinene laves på druer som Carignan, Cinsault, Grenache og Mourvèdre. Bortset fra de dejlige røde vine, skal også nævnes de to søde vine, der drikkes til dessert og aperitif: Muscat de Rivelaltes og den røde Banyuls.