Årets gang

Man kan nærmest aflæse områdets cyklus ved et dagligt kig på Le Canigou, regionens højeste bjerg.  Hvor er snegrænsen, hvordan falder lyset og så videre. Men sæsonernes skiften kan også ses gennem et oplevelsesprisme, hvor dalens traditionelle fester, de mange fejringer af naturen, høsten og dyrene, de stort anlagte kunstneriske begivenheder og de religiøse fester bringer året videre, dag for dag, uge for uge, sang for sang og smag for smag... Her giver vi et øjebliksbillede af årets tolv måneder set ud fra kalenderens tilbud og naturens stadige moving forward...

Januar

Januar og februar er de kolde måneder i bjergene, selvom solen gavmildt varmer luften og kroppen om dagen, hvor temperaturen sagtens kan snige sig op på 12-13 grader - nede i dalen endda op til 15 på en god dag. En udflugt går måske op i bjergene, hvor de snørklede og undertiden ret... udfordrende veje tager en igennem små bjergbyer som Corsavy, Montferrer og Le Tech. Solnedgangene på denne årstid er ofte spektakulære; den kolde, sprøde luft og den hvide bjergsne føjer nye aspekter til solens farvespil - nogle gange blodrødt og dramatisk, andre i douce pastel. Som her oppe ved Corsavy i januar 2008. Vi var der selv...

Februar

Februar er karneval - ikke som i Rio, men på catalansk. Festen varer ofte i tre dage og er stadig præget af de gamle traditioner, der i årtusinder har knyttet sig til solens genkomst (Kyndelmisse) og udsigt til varme og fornyet frugtbarhed. En del af karnevallet består af den daglange la fête de l'ours (Bjørnefesten), hvor et gammelt ritual genopføres år efter år. Hele byen deltager i det gamle rollespil, hvor hyrdepigen befries fra bjørnens fangenskab og udyret pelses som symbol på menneskets betvingelse af naturen. La fête de l'ours fejres i blot tre byer (Saint Laurent, Prats-de-Mollo og Arles-sur-Tech) og er en oplevelse af de helt sjældne [læs mere..]

Marts

Det er nu, Tech-dalen klædes i gult, når mimoserne springer ud, nej eksploderer i denne berusende forårsbebuden på bjergsiderne. Gult, gult... gult så langt øjet rækker. For elskere af kirkemusik (orgel såvel som kor, orkester og kammermusik), er den årlige, internationale Festival de Musique Sacrée (kirkemusik-festival) i Perpignan en attraktion, der tiltrækker publikum fra hele Europa (enkelte år starter festivalen lige i begyndelsen af april). De år, hvor påsken ligger i marts, præges dalens mange byer af de traditionelle, ofte meget religiøse, farverige fejringer og processioner.

Påsken (marts-april)

I det katolske Sydeuropa er påsken en helt særlig begivenhed. I Catalonien fejres den i mange byer blandt andet ved gennemførelsen af Langfredagsprocessionen - La procession de la sanch ('sanch' er catalansk for blod), der har fundet sted siden 1400-tallet. Processionen vandres i mange byer (bl.a. Perpignan og Collioure), men for os er begivenheden i den lille middelalderby Arles-sur-Tech en særlig intim oplevelse. Det foregår sent om aftenen, og processionen skrider langsomt frem, akkompagneret af monotone trommer og stille korsang. Det er virkelig en oplevelse - selvom børnene ikke skal have alt for svage nerver; atmosfæren kan godt virke lidt uhyggelig...

April

Nu kommer varmen for alvor til Tech-dalen, og vi der kommer fra nordligere himmelstrøg synes ofte, at, jo, nu er det da rigtig sommer! Og det er her man kan opleve La Sant Jordi i Perpignan. Sankt Georg (ham med dragen) er Cataloniens skytshelgen, og hvert år i april udrulles den brave ridders kamp med dragen midt i den gamle by. Hele dagen er en fest, hvor byens Place Gambetta omdannes til et stort marked med forestillinger, boder, mad og vin. Og i Arles-sur-Tech åbnes der hvert år for et veritabelt gedemarked. Catalansk dyrskue, kun med ged! Svært at beskrive, skal opleves! Ikke mindst den dejlige gedeost, der stolt fremvises af egnens små producenter.

Maj

Den helt store begivenhed i maj (undertiden lige i begyndelsen af juni) er La fête de la cérise: Kirsebærfesten i Céret. Byens plantager er en af de vigtigste leverandører af kirsebær til hele Frankrig - det er spisebær af høj kvalitet, og det solmodne mirakel fejres naturligvis behørigt ved en flere dage lang festival - som altid hvor der ved masser af boder kan købes alskens produkter baseret på kirsebær, og hvor der danses La sardana, er koncerter og optræden og meget, meget mere.

Juni

I mange hundrede år har beboerne i bjergene i Vallespir været helt og aldeles afhængige af deres muldyr for at kunne leve i de vanskelige egne. I taknemmelighed over dyrets afgørende betydning for bjergenes folk, velsignes de en gang om året ved særlige fester i mange af områdets byer. Det er altid i juni, og disse Bénédictions des mulets kan opleves i bl.a Arles-sur-Tech og i Serralongue; en bjergby ikke langt fra Les Cazottes med en spektakulær udsigt. I juni fejres også (over hele Frankrig) La fête de la musique (Musikkens Dag, med koncerter overalt den 21. juni) og naturligvis Sankt Hans, med bål og det hele.

Juli

Juli er måneden for mange af regionens helt store og stort anlagte sommerfester. Byen Céret er som dalens største førende i de spektakulære begivenheder, og de to helt store events er tyrefægterfestivalen La Féria og festivalen for den catalanske dans La Sardana, der begge er flere dage lange folkefester. Endelig er der naturligvis Bastilledagen den 14. juli - Frankrigs nationaldag, hvor alt bare er fest. Juli er også der, hvor man så småt begynder at mærke turismen indfinde sig - ikke så meget i Saint-Laurent-de-Cerdans, som i de mere traditionelle feriebyer i dalen - og i Perpignan, der i denne måned svømmer over med kulturelle aktviteter. Af disse kan nævnes de to festivaler Estivales og Les Jeudis de Perpignan.

August

August er franskmændenes egen ferieperiode, hvor byfolket rykker ud på landet. Og landet, det er os! Regionen er fuld af aktiviteter, markeder og festligheder – som fx det ugelange middelaldermarked  Arles-sur-Tech. Den lille landsby med det gamle abbedi danner den perfekte samme for en tidsrejse tilbage til 1200-tallet. Sæt hele dagen af, eller kør ud i dalen og tag for jer af de mange andre tilbud, også i de små landsbyer i bjergene. Eller tag til Perpignan, der ligeledes summer af kulturelle tilbud, som festivalen Les Estivales eller alle torsdag aftener med gadeater og udendørs koncerter.

September

Også Amélie-les-Bains (25 minutters kørsel fra Les Cazottes) kan være med, når det gælder de folkelige fester. Byen har udviklet sine egne "Tyrelege" (Festibanyes), der finder sted i september. Det er ikke tyrefægtning, og ikke tyreløb (som man kender det fra Pamplona), og bortset fra at blive temmelig irriteret, lider tyren ikke overlast. Derimod koster aktiviteterne undertiden en brækket hånd eller blå mærker hos de vovemodige unge mænd, der går i clinch med tyren i arenaen i diverse former for akrobatik, rodeo-ridning og andet. September er også måneden for den store, internationale festival for fotojournalistik i Perpignan (Visa pour l’image) med tusindvis at pressefotografer fra hele verden.

Oktober

Nu kan man så småt mærke køligheden omkring morgengry i bjergene. Men der er stadig to måneder tilbage med dejlig varme og sol dagen igennem og til ud på aftenen, og oktober er på mange måder en af de mest vidunderlige i Pyrenæerne. Og kan ikke den smukke natur og det behagelige klima stemme en mildt, så kan man jo glæde sig over den nye vin, som områdets producenter stolt fremviser netop nu. Den helt store vinfest ligger i Perpignan (Les Fêtes des Vins Primeurs), men der er vinsmagninger overalt. Glem ikke at smage områdets specialitet, den søde Muscat-vin fra Rivesaltes - evt. til et stykke fois gras.

November

Året går på hæld. Der er stadig en dejlig, livgivende varme i luften, men i det gamle hus i bjergene tændes der alligevel op i kamin og brændeovn så småt. Køligheden om morgenen husker os på, at sommeren har lagt sig til hvile indtil efter næste bjørnefest. Kastanierne, som Vallespir er berømt for, er samlet og ristes og spises med salt og citronsmør. Og et glas vin. Eller to. Det er som om det hele falder til ro efter den varme og hektiske sommer og oktobers eufori over endnu et vinmirakel. Vi går på markedet med kurv. Trækker den rene bjerguft dybt, dybt ned i lungerne. Tager en kastanie mere. Og glæder os til jul. Så småt...

December

Det kan synes som en lang rejse. Fra januar... gennem et år mættet af aktivitet, synsindtryk, smag, lugt, lyd... til december og vinterens komme. Men det tog blot et sekund. Mærkeligt som solen stædigt varmer vores krop om dagen... og dog kan man nu på temperaturen tydeligt mærke stigningen fra dalens bund og op til Les Cazottes, der med sine ellers blot 700 meter over havet alligevel gør vinter til vinter på bjergets måde. Til toppen af Le Canigou er der 2.784 meter. Vi ved jo godt, der er langt - men denne bjergenes konge er på en mærkelig måde altid nær. Vi kaster et blik derop og måler årets gang med øjet. Nu i hvidt.